Pepparkaksbollar och Saffarnkladdkaka

Ja, då var det min tur att ta med fika till jobbet, har suttit och klurat på detta nu en bra stud vad jag faktiskt ska ta med mig. Det slutade med Pepparkaksbollar samt Saffranskladdkaka, låter riktigt gott, jävligt gott om jag får säga de så. Här nedan ser du hur du gör:
 
Pepparkaksbollar 15st: 
  • 200 g mandelmassa
  • 100 g smör
  • 3 dl havregryn
  • 1 msk malen ingefära
  • 1 msk malen kanel
  • 2 tsk malen kryddnejlika
  • 1 nypa salt
  • 1 msk pressad apelsinsaft eller cognac
  • pärlsocker
  1. Riv mandelmassan grovt. Blanda samman alla ingredienser till en fast deg.
  2. Rulla bollar och vänd i pärlsocker, går självklart bra att skippa sockret!
Tipps! Om man vill kan man blanda ner hackad mandel eller rivet citrusskal. Syndigt gott!
 
 
 
 
Saffranskladdkakan 12 bitar:
  • 100 g smör
  • 1/2 g saffran
  • 100 g vit choklad
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g)
  • smör till formen
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 12 bitar).
  3. Smält smöret i en kastrull, ta kastrullen från plattan. Rör ner saffranet. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner dem i smöret, rör om så att chokladen smälter.
  4. Blanda ägg och socker i en skål. Rör ner smörblandningen och vänd ner mjölet. Häll smeten i formen.
  5. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna i formen på galler. Låt kakan bli ordentligt kall innan den serveras.
  6. Till servering: Servera gärna med hallon eller rårörda lingon. Jag valde hallon mums!
 
Nu får vi se om "husmors" Isabell klarar av att göra kladdkakan också, får annars be Erik göra allt åt mig. Han är rätt mycket bättre på att laga mat och baka än vad jag är!
 
 
 
 
Vardag | Baka, Jul, Julbak, Pepparkaksbollar, Saffranskladdkaka | |
Upp